Cum vin sarbatorile de Paste si mancarea reprizinta punctul forte al pregatirilor, va prezentam un meniu traditional pregatit cu ajutorul aparatului de gatit multifunctional Thermomix.
Atunci cand vine vorba de gatirea mancarurilor precum sarmale, pasca, drob, cozonac si friptura de miel stim cat de mult timp trebuie sa petrecem in bucatarie. Nimic nu e mai placut ca intreaga familie sa fie reunita la masa, alaturi de lumina sfanta si sa se delecteze cu un meniu delicios.
Aparatul revolutionar Thermomix TM6 va vine in ajutor si sa scurteaza timpul de gatit, pentru ca stim cat de important este timpul.
Retata de sarmale
Ingrediente:
· Ceapa
· Carne tocata
· Orez
· Bacon
· Condimente
· Ulei
· Varza murata
Primul pas este sa se adauge ceapa impreuna cu 20 de ml de ulei si sa se toace 5 secunde la viteza 5. Se inabusa ceapa, 5 minute, viteza 1, la 100 de grade. Dupa ce a fost inabusita ceapa, se adauga 200 de grame de orez, spalat in prealabil si limpezit cu apa rece, si se lasa 1 minut, la viteza 1 la 100 de grade.
Cele 600 de grame de carne se adauga in bol, impreuna cu 5 grame de sare, piper, boia si se mixeaza 25 de secunde la viteza 3.
Dupa ce amestecul este gata, sarmalele se impaturesc in foile de varza. Se aseaza sarmalutele in vasul Varoma, iar printre straturi se adauga bucati de bacon. In acest vas incap aproximativ 60 de sarmale, suficiente pentru o familie mare sau pentru 2 mese copioase. Adaugam in bol 1.2 litri de apa in care punem cimbru, marar, foaie de dafin, 100 de grame de suc de rosii si 10 ml de ulei pentru ca sarmalele sa fiarba la abur. Deasupra se pune varza taiata marunt si se pun la fiert pentru 70-80 de minute, temperatura Varoma, viteza 1.
Cozonaci
Aluat:
200 grame de zahar
350 mililitri de lapte
1 pastaie de vanilie
coaja de la o portocala
coaja de la o lamaie
20 grame de drojdie
50 grame miez de boabe de cacao
750 grame de faina 000
80 grame de unt
5 galbenusuri
70 mililitri ulei
1 praf de sare
Umplutura:
200 grame rahat taiat cubulete
500 grame nuca
120 grame zahar
10 grame zahar vanilat
15 grame cacao
5 albusuri
1 praf de sare
Pentru uns:
1 ou
1 lingura de lapte
In bol se adauga laptele impreuna cu semintele de la pastaia de vanilie, se da la temperatura de 37 de grade, timp de 2 minute, viteza 0.5. Cum laptele este incalzit, se poate adauga drojdia si o lingura de faina, se mixeaza 30 de secunde la viteza 3. Amestecul se lasa la odihnit timp de 10 minute.
Pentru continuarea retetei este nevoie de zaharul pudra. Daca nu aveti zahar pudra, Thermomix face acest lucru pentru dumneavoastra. Se adauga in bol si se mixeaza 15 secunde la viteza 10.
Se pune zaharul peste amestec in bol, galbenusurile, untul, coaja de portocala, coaja de lamaie, sare, boabele de cacao prajite si macinate si jumatate din faina. Se da la framantat 3 minute, apoi se adauga restul fainii si se framanta inca 6 minute, in timpul asta adaugam si uleiul treptat.
Scoateti aluatul intr-un vas uns cu ulei, apoi lasati-l la cald pana se dubleaza in cantitate.
Intre timp, se face umplutura cozonacului. Se pune fluturele de mixare in bol, albusurile, sare, capacul si timp de 6 minute, le vom mixa la viteza 4, iar treptat adaugam si zaharul. Thermomix reuseste sa faca albusurile spuma care nu curge, un secret pe care mi-l spunea mama. Eu cu mixerul sau telul nu am reusit sa aceasta performanta.
Peste spuma se pun cacao si zaharul vanilat, amestecam putin pana la incorporare, apoi se scoate intr-un castron. Completam cu miezul de nuca si amestacam usor pana albusul patrunde in nuca.
Aluatul a dospit, s-a marit in volum si e pregatit pentru umplutura. Se imparte in 4 parti egale, de forma dreptunghiulara cu ajutorul mainilor. Se pune o cantitate generoasa de crema pe fiecare parte, impreuna cu bucatele de rahat, se ruleaza usor si strans. Doua rulouri se impletesc cu grija, se adauga in forma de copt, tapetata cu faina sau cu hartie speciala de copt. In tava, se mai lasa la dospit cateva minute, se ung cu ou si lapte, apoi se pun in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 50 de minute.
Bucatarii ne sfatuiesc sa folosim un termometru alimentar pentru a verifica daca cozonacii sunt facuti. Temperatura trebuie sa fie constanta de 95 de grade peste toata suprafata acestuia.
Cand scoateti cozonacii din cuptor lasati-i in tava 10 minute, apoi puneti-i pe un fund de lemn sau gratar.
Drobul
Ingrediente:
500 grame carne de miel formata din ficat, rinichi, inima, plamani
Marar
Patrunjel
Ceapa verde
30 mililitri ulei
1 felie paine inmuiata in lapte si stoarsa
80 grame smantana
6 oua
Sare
Piper
In vasul Varoma se pun 500 de mililitri de apa, deasupra se adauga organele de miel, spalate si curatate, si se da la abur 25 de minute la viteza 1.
In bolul uscat se adauga mararul, patrunjelul si se marunteste 3 secunde la viteza 8. Se scot intr-un castron si se continua cu maruntirea cepei, care este taiata inainte in bucati de 3 cm, 4 secunde la viteza 6.
Se adauga uleiul si se inabusa 5 minute, la viteza 1, la temperatura de 120 de grade.
Se adauga organele in bol, se amesteca 4 secunde, la viteza 5, apoi verdeata, paine inmuiata, smantana, 3 oua, sarea si piperul se amesteca 1 minut la viteza spic.
Se aseaza jumatate din compozitia drobului in tava cu hartia de copt, se pun ouale fierte pe mijloc de-a lungul tavii, apoi se continua cu restul compozitiei. Se da la cuptor 60 de minute la temperatura de 180 de grade. Dupa ce se coace, se lasa in tava 3-4 ore, apoi se scoate si se taie.
Pasca
Ingrediente:
5 oua
550 grame de branza dulce
450 grame de crema de branza
350 grame de smantana
150 grame de zahar
50 grame amidon de porumb
4 plicuri de zahar vanilat
1 lingura esenta de vanilie
un praf de sare
stafide
Aceasta reteta este perfecta pentru cei cu intoleranta la gluten, este usor de facut si foarte apreciata de cei mici.
Se pun toate ingredientele de mai sus: ouale, branza, crema de branza, smantana, zaharul, zaharul vanilat, amidonul, praful de sare, esenta de vanilie, si se amesteca 30 de secunde la viteza 5.
Se aseaza compozitia intr-o tava, cu fundul detasabil, in care se pune hartia de copt stropita cu apa, si se adauga si stafidele. Se adauga in cuptorul preincalzit timp de 50 de minute, la temperatura de 200 grade. Cand va fi gata, pasca va avea o fata rumena deasupra. Se lasa in cuptorul oprit, cu usa intredeschisa, timp de 20 de minute. Se serveste dupa ce a stat la frigider pentru a nu se sfarama.
Friptura de miel
Ingrediente:
Carne de miel
Ulei de masline
Seminte de mustar
3 cepe taiate in patru
bucatica de ghimbir
2 linguri de miere
Suc de lamaie
4 catei de usturoi
Coriandru
Boia
Sare
Piper
Carnea de miel pe pune la marinat cu toate ingredientele de mai sus, intr-un vas acoperit timp de 24 de ore la frigider.
Se scoate carnea din frigider, se lasa jumatate de ora la temperatura camerei, apoi se adauga in bolul Thermomix impreuna cu 1.2 litri de apa, iar carnea se pune in vasul Varoma, asezonata cu ceapa si usturoiul marinat. Se lasa la viteza 2 timp de 70 de minute.
Apoi se pune carnea in cuptorul incins timp de 40 minute impreuna cu zeama marinata.
Friptura va prinde o crusta frumoasa si gustul va fi minunat.
Va dorim spor la gatit impreuna cu Thermomix TM6 si sarbatori fericite alaturi de cei dragi.
Daca doriti sa va convingeti ne putem vedea online, la o demonstrație culinară gratuită cu Thermomix TM6. Aplica acum pentru demo gratis.
Commentaires