Intoleranța la lactoză este o afecțiune des întâlnită, însă adesea nedepistată corect și la timp. Ni se întâmplă mai mereu să ne simțim balonați, să avem probleme ale tranzitului intestinal, dar și stare de greață ori să avem probleme cu numărul de kilograme. Cu toate acestea, spunem că totul este „de la ceea ce mâncăm” - nu ne-a priit. Cu toate acestea, poate fi vorba despre intoleranța la lactoză, aceasta determinând numeroase efecte adverse. Față de cele specificate mai sus, pacienții se pot confrunta cu dureri ale sistemului osteoarticular, lipsă de energie și leziuni cutanate.
Intoleranța la lactoză afectează circa 75% din populația globului, astfel că nu este deloc o afecțiune de neglijat, numai 17% dintre români suferind de această problemă.
Cauzele intoleranței la lactoză
Intoleranța la lactoză este determinată de incapacitatea organismului de a metaboliza zahărul din lapte, având un deficit de enzime – lactaza. Ceea ce trebuie să cunoaștem este că deși în primii ani de viață ne hrănim cu lapte, în realitate organismul nu poate metaboliza ușor laptele, neputându-l digera și astfel se recomandă să se evite cât mai mult laptele în alimentație pentru cei ce au o astfel de intoleranță sau pentru cei ce prezintă unele dintre simptomele de mai sus. De-a lungul timpului, cercetătorii au reușit să concluzioneze că în țările unde nu este foarte mult soare, organismul dezvoltă carențe de vitamina D și astfel a trebuit să se adapteze și să sintetizeze lactaza. Nu toți reușim acest lucru și de aceea ne simțim rău și mai ales nu diagnosticăm problema de sănătate pe care o avem, dând totul pe seama alimentelor prost preparate.
Cum apare intoleranța la lactoză și cum diagnosticăm problema?
Intoleranța la lactoză determină reacții adverse mai ales atunci când lactoza ajunge în intestinul subțire și se împarte în glucoză și galactoză. Dacă nu există lactază în cantitate suficientă, apare intoleranța la lactoză și de aici, balonare, crampe, scaune diareice, dar și multe altele.
Ori de câte ori te confrunți cu simptomele de mai sus, mai ales imediat după ce consumi lapte sau alimente pe bază de lapte este bine să te adresezi medicului specialist pentru recomandări suplimentare și mai ales pentru stabilirea unui diagnostic corect. Un test de toleranță la lactoză ce se efectuează după consumul unei cantități de 50 ml lapte poate fi concludent pentru punerea diagnosticului. Bineînțeles, testele genetice pot oferi o mai bună claritate asupra diagnosticului, reușind să identifice și tipul de intoleranță. Separat, medicii ar mai putea recomanda testul acidității scaunului, dar și biopsia de mucoasă intestinală.
Mesele, preparate cu grijă în caz de intoleranță la lactoză
Intoleranța la lactoză nu este ceva de neglijat. Alături de disconfortul creat, aceasta poate conduce la deshidratare, la lipsă de calciu și vitamina D, la scăderea imunității, obezitate, osteoporoză.
Mesele trebuiesc preparate cu grijă, excluzând laptele și produsele pe bază de lapte din dieta zilnică. De aceea, se recomandă realizarea unor rețete pe bază de ficat, ouă pește, fasole uscată, rucola, pătrunjel, brocolli, varză, urzici, mărar, floarea soarelui, alune, migdale, soia. Toate acestea au un conținut mare de calciu și pot suplini deficitul din organism ca urmare a scoaterii din alimentație a produselor lactate.
Poate că te întrebi cum anume să procedezi pentru ca organismul tău să fie ferit de alte probleme de sănătate, neavând suficient calciu. Cu ajutorul unor rețete preparate cu ajutorul Thermomix vei reuși să eviți deficitele de vitamine și minerale și astfel îți va fi bine. În plus, vei găsi prin intermediul platformei cookidoo.international zeci de mii de rețete culinare din care poți alege , selectându-le pe acelea care conțin alimente bogate în calciu și excluzându-le pe cele din lapte sau preparate din lapte.
Thermomix înseamnă grija pentru sănătate, un robot maestru în bucătărie, un instrument de nădejde în orice moment al zilei. Este un gadget ce gătește singur, tu fiindu-i doar de ajutor.
Și ca să te convingi cum anume funcționează Thermomix încearcă o demonstrație culinară gratuită, aici!
Comments