top of page
Caută

Cum gătim carnea de vită?

Carnea de vită este pe cât de sănătoasă, pe atât de pretențios de preparat.

Atunci când ne gândim la cum gătim carnea de vită trebuie să avem în vedere mai multe elemente: pe de o parte alegerea bucății de carne potrivite, iar pe de altă parte stabilirea timpului de preparare, ba chiar și temperatura.


Fie că este vorba despre o friptură suculentă fie că este vorba despre o tocăniță cu carne de vită ceea ce este bine de știut este că orice preparăm din carnea de vită are nevoie de multă atenție.

Tipuri de carne de vită - cum le alegi?

Iată o prima întrebare pe care și-o pune fiecare gospodină. Există numeroase tipuri de carne de vită și fiecare dintre ele beneficiază de propriile sale particularități. Astfel că vorbim despre texturi diferite, frăgezime, dar și despre modalități de gătire diferite. De aceea, atunci când vrei să gătești carne de vită este bine să urmărești de unde anume a provenit: de la un vițel tânăr sau de la o vacă ori chiar de la un vițel de lapte. Carnea de vită este mult mai sănătoasă decât carnea de porc. Cu toate acestea este mult mai tare și de aceea prepararea sa are nevoie de mai multă atenție. Dintre cele mai importante tipuri de carne de vită am putea aminti antricot, vrăbioară, pulpă și spată, rasol, fleică, coaste, mușchi, limbă.

Antricotul, de exemplu, provine din zona mușchilor dorsali, situați foarte aproape de coaste. Este o carne de vită destul de fragedă putând fi potrivită pentru varianta de gătire slow cooker de la Thermomix. Vrăbioara se gătește cu ușurință la foc mic sau la aburi, provenind din zona spatelui pulpei.

Pulpa este o carne tare ce are nevoie de gătire la temperaturi mici. Cu toate acestea dacă pulpa provine de la un vițel de lapte se gătește mult mai ușor. La fel este și cazul rasolului care este o carne tare și necesită un timp de preparare mai lung. Fleica este o carne ușor fragedă și poate fi gătită la temperaturi joase, asortată cu multe legume și condimente.

Și totuși cum gătești corect carnea de vită?

Carnea de vită se poate găti în mai multe variante: la grătar, fiartă, prăjită sau la aburi. Am putea spune că avem o diversitate de gătire asemenea cărnii de porc. Cu toate acestea, ne dorim să identificați secretul pentru ca orice bucată de carne de vită să devină o friptură suculentă și să își păstreze proprietățile nutritive necesare pentru organismul nostru, fie că este vorba de noi, adulții, fie că este vorba despre copii.

Iată câteva recomandări atunci când vine vorba despre gătirea cărnii de vită:

· Scoate carnea din frigider mai înainte de a o găti cu 30 de minute așa încât să ajungă la temperatura camerei.

· Dacă vrei ca friptura să iasă ca la carte atunci ar fi bine să urmărești ca aceasta să nu mai fie umedă, fiind perfect uscată. Marii chefi bucătari recomandă chiar tamponarea cărnii de vită cu ajutorul unui șervețel așa încât să se elimine excesul de apă de pe aceasta.

· Dacă îți dorești să faci chifteluțe sau burger din carne de vită nu amesteca foarte mult timp carnea. Cu cât vei amesteca mai mult, cu atât carnea își va pierde frăgezimea.

· La cuptor, carnea de vită se prepară la o temperatură de 200 de grade Celsius. Pentru acest lucru ai nevoie de timp de gătire de aproximativ o oră. Dacă vrei ca aceasta să fie bine făcută o mai poți lăsa cu cuptorul închis circa 15 minute în interior.

· Carnea de vită nu se gătește niciodată la temperaturi ridicate și întotdeauna la foc mic sau la aburi.

· Dacă dorești să păstrezi toate proprietățile nutritive ale cărnii de vită este bine să optezi pentru prepararea acesteia sub formă de fierbere. Așează carnea de vită sub o oală sub presiune sau folosește Thermomix pentru ca rezultatele să fie excepționale.

· Evită să înțepi carnea în timpul preparării întrucât sucul din interior se va scurge și astfel nu va mai beneficia de aroma deosebită.

· Carnea de vită se condimentează cu sare mai înainte de preparare în așa fel încât să își păstreze aromele la fel de bune și să rămână la fel de suculentă.

· Nu te așeza la masă imediat după ce procesul gătirii este gata, ci mai lasă carnea să se „așeze” măcar 30 de minute.

Cu ajutorul Thermomix poți prepara carnea de vită sub diferite forme, fie că vei opta pentru ciorbe sau supe de vită, pentru tocăniță clasică ori mexicană sau doar pentru o friptură suculentă asezonată cu legume. Thermomix îți va fi un ajutor de nădejde în prepararea acesteia, astfel că își va păstra cu adevărat aromele, va fi suculentă și mai ales vei beneficia de toți nutrienții. Ori de câte ori vei găti cu ajutorul aparatului te vei îndrăgosti de-a dreptul de o astfel de experiență culinară. Carnea va fi atât de fragedă încât se va topi în gură, ceea ce va deveni o adevărată plăcere pentru tine.

Dacă vrei să te convingi că bucățile de carne de vită pot fi transformate în cele mai savuroase mâncăruri (ce pot fi găsite pe platforma cookidoo.international) te așteptăm la o demonstrație culinară, unde te poți înscrie chiar aici.

Thermomix înseamnă mai mult decât un simplu robot de bucătărie, înseamnă experiență culinară diversă și mai ales una de cea mai înaltă calitate.

1.527 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page